tisdag 1 september 2015

Flexiblare vägar till vidare studier.

Jag vill fortsätta på temat alternativa utbildningsvägar.

Idag kan skolungdomar som söker till en utbildning inte med självklarhet räkna med att de efter avlagd examen kommer att ha jobb "för livet" i det yrke de valt. Samhället befinner sig i en ständig förändring.Här tänker jag att Åland, som det ganska överskådligt lilla samhälle det är, har alla möjligheter till flexibilitet.

Åland har en fin högskola, som i stor utsträckning samarbetar med näringslivet. Vi har ett gymnasium med brett kursutbud. Och på en del av utbildningarna på yrkesgymnasiet kan man läsa HUTH, dvs gymnasienivå i vissa kärnämnen. Allt dethär för att ålänningarna ska ha alla möjligheter till god och mångsidig vidare utbildning.

Som med alla stora och omfattande organisationer, blir det människor som hamnar mellan stolarna. Man har tex redan arbetat ett antal år, och inser att man måste vidareutbilda sig på Högskolan på Åland. Och där krävs det kanske avlagda gymnasiekurser.

Vi vet att HUTH inte fungerar på alla utbildningsprogram. Och det är inte heller möjligt att hur som helst hoppa på HUTH senare under utbildningen, trots att man kan ha blivit ytterst studiemotiverad. Och så finns det ålänningar som inte kan söka till lycéet, pga av de antagningskriterier de har där. Eller så kan man pga omständigheter ha misslyckats med att  genomfört lycéets hela kursprogram.

Men inga av dehär sakerna behöver vara något hinder för vidare studier!

Det vi behöver på Åland är ett litet aftonläroverk. Jag föreställer mig inget fullskaligt gymnasium med fullstort kursutbud, utan i första hand möjlighet till att få undervisning i de kärnämnen som behövs för att läsa vidare på högskola(motsvarande HUTH). Och kanske också hjälp med planering av studierna, och möjlighet till studiehandledning. På det sättet kunde vi få mycket bättre "flyt" både i utbildnings och arbetslivet.

Ett flexibelt och smidigt system tjänar både den enskilde studerande och samhället på! Vi vill ju ha våra välutbildade och kunniga ålänningar ute i arbetslivet. Och de allra, allra flesta vill vara just där: Välutbildade och ute i arbetslivet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela gärna dina synpunkter med mig!