torsdag 17 september 2015

Man måste hålla det man lovar

I valtider lyfts många viktiga frågor. Och ibland görs utfästelser, som inte är så genomtänkta.

Just nu är det flera partier som lovar studieplats för alla under 18, eller ungdomsgaranti, eller mera välfärd (gärna i kombination med minskat skatteuttag). Det man lätt glömmer är att vi egentligen har allt detdär, det bara inte efterlevs!

Och vi har ingen större nytta av ännu en utredning, och ännu en förordning om det inte blir en förändring i praxis, dvs i dethär fallet i administrationens rutiner.

Redan som det nu är sägs det i åländsk lagstiftning att ingen får diskrimineras, tex pga ras eller handikapp. Men vad hjälper det vad som står i lagen, om det som sker oberoende är diskriminering? Och det mest spännande är att på Åland kan en studerande som blir diskriminerad inte vända sig till diskrimineringsombudsmannen, för diskrimineringsombudsmannen handlägger bara ärenden som gäller landskapets anställda, inte landskapets studerande. Så var finns rättssäkerheten?

I Finland och Sverige kan en elev med godkända grundskolebetyg söka vidare på sina betyg, men på Åland är det inte möjligt om man haft någon form av "specialarrangemang" (dvs anpassning) under grundskoletiden. Har man då haft det, kan man inte söka på sina godkända grundskolebetyg, oberoende av hur fina de är. Det finns inte heller någon särskild poängtabell man kan kolla för att se hur man ligger till, och vilka möjligheter man kan ha för att få en studieplats på en särskild skola.

Det som då händer är att man ska genomgå en prövning, som i bästa fall, är ytterst slumpmässig. Och söker man via prövning är skolan inte skyldig att anta eleven, om skolan inte vill. Det görs litet efter "hur det känns".Det kan tom bli tomma platser kvar på hösten på en linje, men eleverna som har sökt via prövning kan inte söka dehär tomma platserna! Är det rättvist? Och är det god ekonomisk planering?

På vilket sätt kan det vara billigare för samhället att låta studieplatser stå tomma, hellre än att fylla dem med lämpade och intresserade studerande? Lycéet brukar inte anordna någon prövning alls, eftersom man vill skydda elever med anpassad läroplan ifrån att misslyckas. Skulle det inte vara bättre att ge eleven en möjlighet att lyckas istället? För chansen till att lyckas i studierna ökar dramatiskt om man bereds en studieplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela gärna dina synpunkter med mig!